Number 1 - Pollock





Jackson Pollock va néixer a Cody (Wyoming) l’any 1912 i va morir en un accident de cotxe a Hamptons (Long Island) l’any 1956. Inicialment rep influència de Orozco, Siqueiros i Rivera (muralistes mexicans), del Guernica de Picasso i del surrealisme. El 1943 realitzarà la seva primera exposició individual a la galeria de Peggy Guggenheim, que li proporcionà un contacte que li permetia de dedicar-se exclusivament a la pintura. És, en aquest moment, que s’allibera de qualsevol referència figurativa i posa en marxa la pintura d’acció, l’action painting. Abandona el cavallet com a suport del llenç i pinta quadres de grans formats que col•loca directament a terra per tal de poder caminar-hi i actuar amb més llibertat. Paral•lelament desenvolupa la tècnica del dripping o degoteig de la pintura damunt del llenç, amb pots feredats o pals xops de pintura. Per aquest motiu, la revista Time li va posar el malnom de Jack the Ripper (Jack el Degotador).
A Pollock li interessa més l’acció de pintar, l’acte físic que no pas l’obra acabada; allò que importa és el procés creatiu com a moment vital de l’artista.



“Quan sóc a dins del quadre no sóc conscient del que faig. Només després d’un temps de presa de consciència veig allò que he volgut fer...la pintura té vida pròpia.”



“La meva pintura no ve del cavallet. Gairebé mai no estiro la tela abans de pintar. Prefereixo afermar la tela sense estirar en una paret dura o a terra, Necessito la resistència d’una superfície dura. Sobre el terra em sento més còmode. Em sento més a prop, més part de la pintura, ja que d’aquesta manera puc caminar al voltant, treballar des dels quatre costats i ser literalment a la pintura... Continuo allunyant-me de les eines usuals del pintor, pals com el cavallet, la paleta, els pinzells, etc. Prefereixo pals, culleres, ganivets, i el degoteig de pintura fluida o d’una densa pasta amb sorra, vidre mòlt o altres materials inusuals addicionats. Quan sóc a la pintura m’adono del que estic fent. No tinc por de fer-hi canvis, destruir la imatge, etc. Com que la pintura té vida en ella mateixa, intento que aquesta sorgeixi. Només quan perdo el contacte amb la pintura el resultat és una confusió. Si no, és pura harmonia, un fàcil donar i prendre i la pintura va molt bé.”

Experimentar el dripping virtualment

El funcionament és senzill:
Cal situar el ratolí sobre la superfície rectangle i moure en qualsevol direcció. Si es mou lentament les línies i les gotes de pintura que es formen són gruixudes, si es  mou ràpidament les línies i gota són fines. Fes clic al ratolí per canviar el color de pintura.

Quadres
http://pintura.aut.org/

Adreçes d’interès
http://sb.cc.stonybrook.edu/pkhouse/
http://telefonica.net/web2/graficaweb/pollock.htm

Vídeos


Pel·lícula

Director: Ed Harris
Actors: Ed Harris, Marcia Gay Harden, Jennifer Connelly, Tom Bower, Burt Cort, John Heard.
Any: 2000
Durada: 120 minuts
Sinopsi: Jackson Pollock és considerat un dels pintors més importants dels Estats Units al segle XX. Fou el representant més destacat del denominat "expressionisme sígnic-gestual". Va arribar a desenvolupar una tècnica, el "dripping", que consisteix en vessar la pintura directament sobre la tela, de manera que es produeixen "degotejos".
La pel·lícula narra la vida d’aquest pintor molt controvertit, alcohòlic i amb certes tendències autodestructives. La carrera de Pollock, truncada per una mort prematura, va quedar marcada per la seva relació amb Lee Krasner, una artista que va deixar-ho tot per ell.




Llibre

Pollock
Autor: Emmerling, Leonhard
Tapa flexible, 18.5 x 23 cm, 96 págines.
Ed.TASCHEN

En presenta la biografia i un resum cronològic detallat de la seva vida i del seu treball, amb unes 100 il lustracions a tot color amb llegendes explicatives.