Museo Guggenheim de Bilbao


Construit per Frank Gehry, el Museu Guggenheim s’integra plenament en la ciutat de Bilbao. L’edifici està envoltat per una sèrie d’atractius passejos i places, i és accessible des de la zona històrica i comercial de la ciutat. L’entrada principal és al final d’una de les vies neuràlgiques que creua diagonalment la ciutat de Bilbao. Per un dels costats del Museu i gràcies a una rampa de formigó, els passejants redescobreixen el Nervión fins aleshores una mica oblidat. Per l’altra costat, el Pont de La Salve sembla barrar-li el pas, però el Museu l’absorbirà passant per sota i ressorgint pel darrere en forma de torre.

Pel seu costat sud, el Museu dialoga amb tot allò urbà: la pedra, els angles, les rectes, les finestres en filera. Al costat nord juga amb l’aigua, les ondulacions i les formes fluides. Un dels grans atractius del Museu és veure reflectida la seva imatge en les aigües de la ria del Nervión.



PowerPoint

Adreces web

http://www.guggenheim-bilbao.es/
http://www.guggenheim.org/


Ressenya biogràfica de Frank Gehry

Considerat un dels més importants i influents arquitectes del nostre temps, Frank O. Gehry és d’origen jueu. Va néixer amb el nom d’Ephraim Goldberg a Toronto, Canadà, però va adoptar més tard la nacionalitat nord-americana. El 1961, es trasllada a París on s’hi estigué un any, durant el qual va estudiar les obres de Le Corbusier i altres arquitectes francesos i europeus, així com les esglésies romàniques existents a França.
L’any 1962 fundà l’empresa Frank O. Gehry & Associates, Inc. on anirà desenvolupant el seu estil arquitectònic personal i anirà guanyant reconeixement nacional i internacional. El 1989 fou guardonat amb el Premi Pritzker d’Arquitectura (premi amb un clar paral·lelisme amb el Premi Nobel).
La seva arquitectura és impactant; els seus edificis són «collages» amb materials com el coure, l’acer inoxidable, el zenc i el titani. En un mateix edifici incorpora diverses formes geomètriques simples, que creen un corrent visual entre elles.
Gehry considera que l’arquitectura és un art, en el sentit que una vegada acabat un edifici, aquest ha de ser una obra d’art, com si fos una escultura. Per a acostar-se cada vegada més a aquest ideal, ha anat treballant en els seus successius projectes en aquesta direcció, sense abandonar altres aspectes primordials de l’arquitectura, com la funcionalitat de l’edifici o la integració d’aquest en l’entorn.

Vídeos "Apunts de Frank Gehry"



Frank Gehry a Barcelona
VILA OLÍMPICA. ESCULTURA DEL PEIX 1992

Des del començament de la seva trajectòria professional, Frank Gehry ha investigat sobre les llibertats expressives que permet l’anàlisi formal del peix. Els anys 80 va dissenyar alguns objectes que exploraven aquestes possibilitats. En aquest cas, amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, se li encarrega una intervenció –gairebé escultòrica– a l’àrea del port entre la torre Mapfre i l’Hotel de les Arts. Gehry proposa una gran estructura d’acer en forma de peix, els reflexos daurats del qual marquen l’inici del passeig del Port Olímpic.


OFICINES I MUSEU DE LA MOBILITAT A LA SAGRERA

Projecte del gratacels futurista que presidirà l’àrea de Sant Andreu-Segrera, on està previst que es construeixi la futura estació de l’AVE.