Casa Kauffman -Fallingwater



Frank Lloyd Wright (1876-1959) és considerat per alguns autors com el millor arquitecte Nord-americà i, Fallingwater "La casa de la cascada" la seva obra mestra.
Dissenyada entre 1934-1935 i construïda durant 1936-1939 en Pnnsylvania, Fallingwater va ser la casa de camp per Edgar Kaufmann, la seva dona Liliane i el seu fill Edgar Jr, amos d'una gran empresa comercial a Pittsburgh.

L'edifici es situat en un entorn natural accidental, al fons d’una vall frondosa i sobre un rierol i una cascada. Lloyd Wright trenca definitivament amb la idea de caixa, i la dissenya per adaptar-se als desnivells del terreny, i forma tres plans o nivells projectats en terrasses que se superen mitjançant graons o rampes.
Tota ella es confon amb l’entorn, formant-ne una unitat amb ell. No existeix una línia divisòria entre artificial i natural. Lloyd Wright deixa les roques «in situ», sobre les quals s’alça la residència, i les aprofita com una fonamentació natural. A més, els accidents naturals, com el corrent d’aigua, s’articulen com un element estructural més de l’edifici i crea la falsa sensació que és des de la mateixa casa d’on brolla el salt d’aigua.

Fallingwater segueix els principis de "Arquitectura orgànica" emfatitzats per Wright a la seva escola i estudi Taliesen. Bàsicament consisteix a integrar en una unitat (edificació) els factors ambientals del lloc, ús i funció, materials nadius, el procés de construcció i l'ésser humà o client.
Avui en dia Fallingwater és un monument nacional als EUA que funciona com a museu. 

Vídeos


PowerPoint

Adreces web



Museu Guggenheim de New York (Frank Lloyd Wright)
http://www.guggenheim.org/

Entre les obres més destacades de Frank Lloyd Wright cal esmentar el Museu Guggenheim de New York (1959).  L'objectiu de l'arquitecte era crear un museu d’art actual, les obres del qual estiguessin ben il·luminades i on la circulació dels visitants fos còmoda. Wright va idear el sistema de rampa helicoïdal que es reflecteix a l’exterior amb la forma d’un con invertit rematat amb una gran cúpula de vidre que il·lumina l’interior.