Pavelló Mies van der Rohe

El pavelló Mies van der Rohe, situat al parc de Montjuïc de Barcelona, és una obra emblemàtica de l’arquitecte Ludwig Mies van der Rohe i un referent clau de l’arquitectura del segle XX.  A l’interior del Pavelló s’exhibeix la cadira Barcelona, paradigma del disseny contemporani que Mies va concebre exclusivament per a aquest edifici, i una reproducció de l’escultura Matí de Georg Kolbe.

Mies van der Rohe va rebre, del govern de la República de Weimar, l’encàrrec de dissenyar el Pavelló Alemany de l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929. En aquells moments, el govern de Weimar defensava la idea que l’arquitectura moderna fos representativa de l’esperit democràtic alemany. La seva funció era únicament la de representar Alemanya i proporcionar un espai per a les recepcions. El Pavelló fou l’escenari de l’acte protocol•lari de la signatura en el Llibre d’Or dels monarques espanyols, Alfons XIII i Victòria Eugènia, en la inauguració de l’Exposició.

Vuit mesos després que se celebrés l’Exposició, el Pavelló va ser derruït. Pocs crítics i arquitectes l’havien vist, però va entrar a la història de l’arquitectura com una de les obres mestres de l’arquitectura moderna. No va ser fins als anys 80 que es va aprovar el projecte per reconstruir-lo en l’emplaçament original sota la direcció d’Ignasi de Solà- Morales, Cristian Cirici i Fernando Ramos. Es va inaugurar el 2 de juny de 1986.

PowerPoint


Vídeos



 


Adreces webs




Exposició Internacional de Barcelona del 1929

L’Exposició va representar la remodelació, en el vessant nord, de la muntanya de Montjuïc, oocupà una superfície de 118 hectàrees, i tingué un cost de 130 milions de pessetes. Entre la vintena de nacions europees que oficialment participaren hi havia països com Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, França, Hongria, Itàlia, Noruega, Romania o Suïssa. També participaren expositors privats japonesos i nord-americans.

El 19 de maig de 1929, a les 11 del matí, va tenir lloc la inauguració de l’Exposició al Palau Nacional. Aquest acte va ser el punt de partida d’una exposició que tenia l’objectiu de donar a conèixer nous avenços tecnològics, així com projectar la imatge de la indústria catalana a l’exterior.

L’Exposició, que no es clouria fins al 15 de gener de 1930, també tenia la voluntat de situar Barcelona en el mercat comercial internacional després de la crisi que havia suposat la Gran Guerra i pretenia, d’altra banda, resoldre en part el greu problema de desocupació de la immigració que arribava a la ciutat.

L’Exposició Internacional de Barcelona del 1929 ha deixat nombrosos edificis i instal·lacions alguns dels quals han esdevingut emblemes de la ciutat, com el Palau Nacional, la Font Màgica de Carles Buïgas, el Teatre Grec, el Poble Espanyol, l’Estadi Olímpic i el Pavelló d’Alemanya de Ludwig Mies van der Rohe.

Vídeo edu3.cat

Barcelona: 1888, 1929, 1992
http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=20641

Mies Van Der Rohe -Vida i Obra-